Kronológia
Alapítvány
Vitalitas Galéria
Iparművészet
Dr. Kiss Gyula Kultur...
Scheiber Katalin

Garantálja a Vitalitas Galéria színvonalának a megőrzését az, hogy kiállítóink közé csak az kerülhet, akit a Vita- litas Savariae Művé- szeti Alapítvány kura- tóriuma gondos mér- legelés után jóváhagy.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket választhat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép további nagyatását érheti el.

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Galéria - Heckenast János
 

Heckenast János Ybl-díjas építész kiállítását 2008. október 3-án 17 órakor nyitja meg Salamon Nándor művészettörténész a Vitalitas Galériában. Mindenkit szeretettel látunk.

 
Heckenast János Ybl-díjas építész

Heckenast János életrajza

1936. április 12-én született. A Szombathelyi Püspöki Elemi Iskolában majd a Nagy Lajos Fiúgimnáziumban tanult, 1954-ben kitűnően érettségizett. A Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemet jeles eredménnyel végezte el, építészmérnöki oklevelet 1959-ben szerzett a Pogány Frigyes által vezetett építészettörténeti tanszéken. Műemlékvédelmi szakmérnök (1973), területtervezési továbbképző (1974), urbanisztikai mérnöktovábbképző (1979).
1959-61 között beosztott mérnök a Baranyai Megyei Állami Építőipari Vállalatnál, majd a Vas Megyei Tervező Vállalatnál (VASITERV) és jogutódjainál vezető tervező, 1970-től műszaki igazgatóhelyettes, 1991-től résztulajdonos. A Győri Építőipari Technikum Szombathelyi Esti Tagozatának tanára (1961-68, 1974-86).

 
Heckenast János szólt a megjelentekhez, háttérben Salamon Nándor

Néhány a szombathelyi építészeti és várostervezési munkáiból :Puskás Tivadar körút első beépítési terve (1962), Styl Ruhagyár első négy épülete (1963), a Derkovits-lakótelep első középmagas háza, KIOSZK-étterem (mindkettő Fazakas Péterrel) (1964), VASITERV-székház, Vasi Patyolat telephelye, (1965), Vérellátó Alközpont, Mezőgazdasági Minisztérium Vállalatainak Irodaháza (1966), Gagarin úti Ideg- és Elmekórház (ma szociális otthon), Markusovszky Kórház Belgyógyászati Tömb (1968), Felszabadulási Emlékmű (díjnyertes pályázat alapján, 1969), AFIT-székház (1970), ÁNTSZ Vas megyei székháza (1987), II. világháború szombathelyi áldozatainak emlékműve (díjnyertes pályázat alapján), APEH-székház és a környezetében lévő üzletházak, irodaházak, díjnyertes pályázat alapján (1989), Nagy Lajos Gimnázium revitalizációja (Bajkai Gáborral, 1994) és kosárlabdacsarnoka (1996), Szent István Emlékmű, szobrász: Tornai Endre András (1998), a szöllősi plébánia templom Bajkay Gáborral (2000-2003).

 
A tárlatmegnyitón Heckenast János szóbeli megjegyzéseket is fűzött múveihez

Néhány a vidéken megvalósult építészeti és várostervezési munkáiból: a balatonberényi gyermeküdülő (Vincze Csabánéval, 1970), a budapesti FŐTÁV-székház (1969), a büki városi sportcsarnok (Bajkai Gáborral, 1974), a csepregi középiskola, diákotthon és konyha, a kőszegi Jurisics-vár és környékének rendezése Rajkay Lászlóval, 1962, 1963), városi strandfürdő (1967), a jáki apátsági templom környzetének rendezése, idegenforgalmi pavilon, a váti rombadőlt Szentkút Kápolna újjáépítése.

 
A látogatók a Vitalitas Galéria összes helyiségét birtokba vették

Szakirodalmi és közéleti tevékenysége: mintegy 110 szakcikk szerzője, számos szervezet tagja ill. elnöke, így 1968-tól a Savaria Nyári Egyetem Tanácsának a tagja, 1991 óta társelnöke, 1969-től a Szombathelyi Szépítő Egyesület újraalapításának szervezője, 1993-tól a Rumi Rajki Műpártoló Kör alapító tagja, 2000-ig alelnöke, 1996-tól a Vas Megyei Építész Kamara alapító tagja, 2003-ig elnöke.

 

Szakmai kitüntetések: Vasiterv nívódíja (1968, 1970), Ybl Miklós - díj (1969), Vas Megye Szombathely Város Művészeti Díja (1970), Szocialista Kultzúráért (1970, 1977), Építőipar kiváló dolgozója (1979, 1985), Munkaérdemrend ezüst fokozata (1982), Kós Károly - díj, MUT Aranykoszorús jelvény (1988), Hefele Menyhért-díj (1997).

 
Heckenast János alkotásainak képei beborították a Vitalitas Galéria falait

Munkásságát a legjobban a kiállításunkat megnyitó Salamon Nándor gondolataiból idézve értékelhetjük: "Ha az ember és az építészet viszonyát hitelesen kifejező aforizmát keresünk, a dolog lényegét alighanem Joubert gondolatai között leljük meg. A "modern francia kritika úttörője" szerint: "Az építőművészetnek ábrázolnia kell a lakóhelyet s jellemeznie az embereket: egy épület már messziről hirdesse szemünknek, ki lakik benne. A kőnek, márványnak és üvegnek beszélnie kell és elárulnia, mi rejlik mögötte." ...

 

A jó építész tehetsége függvényében tudatosan törekszik "a ház", a megrendelő "lakó" -legyen az egyén vagy közösség - gondolatainak, szándékainak, elképzeléseinek épített formában történő kifejezésére.
Heckenast János - pályája, teljesítménye és életműve alapján ítélve - ilyen "jó építész". Munkásságának egy része ugyan tervezőirodai keretek között bontakozott ki, de határozott egyénisége, karakteres, a kor igényei és adottságai, technikai feltételei között, önálló gondolatait érvényesítő épületekben öltött formát. A társadalmi - gazdasági változások nyomán kibontakozó, szerzői jogokat sértő alakításokat átvészelő épületei és új alkotásai egyaránt meghatározó, hangsúlyos elemei a mai Szombathely városképének. Gondoljunk csak az APEH-székházra, a szöllősi Jézus Szíve templomra, a Szabadság-emlékműre, a Szent István szoborra és a városszerte álló oktatási és ipari épületeire...

A kiállításról kitűnő cikk jelent meg az Alon.hu-n és a Vas Népe internetes változatán.

Forrás: www.butorgaleria.huA Vitalitas Galéria médiatámogatói:

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán